7 maart 2022
Interview van de maand met: Leentje Mostert
Leentje Mostert (44) is ruim twee jaar beleidsmedewerker cultuur en erfgoed bij de Gemeente Heerlen. Ze is afkomstig uit Rekem in België, getrouwd en moeder van twee kinderen. Voordat ze bij de gemeente terechtkwam werkte ze in de museale sector en had ze een baan bij het Limburgs museum. “Ik ben nog in dezelfde wereld actief, maar ben alleen van positie gewisseld. Mijn werk doe ik met heel veel plezier.”
Leentjes doel: “Ik ben zelf heel graag bezig met cultuur en erfgoed. Ik vind het heel fijn om naar het theater en het museum te gaan. Dat wil ik ook mogelijk maken voor andere mensen. Daarom is het mijn doel om cultuur en erfgoed naar een breed publiek te brengen zodat iedereen een mooi aanbod heeft. Jarenlang deed ik dat vanuit het museum en nu vanuit de beleidskant.”
Leentje, wat vind jij het leukste aan je werk?
De afwisseling en de veelzijdigheid van mijn werk is heel fijn. Ik kom in aanraking met verschillende culturele organisaties en creatieve mensen in Heerlen, zoals het Romeins museum, het Mijnmuseum en SCHUNCK. De Gemeente Heerlen doet veel in het belang van cultuur. Het is heel mooi om met die brede cultuurwaaier in aanraking te komen.
Welke ervaring op het gebied van cultuureducatie heeft de meeste indruk op jou gemaakt?
Als kind op de lagere school ben ik op bezoek gegaan in een museum waar we met een maalsteen mochten draaien en daarmee zelf graan maalden. Dat was een enorme openbaring. Normaal gezien moest je stil zijn en zag je vitrines waar je naar moest kijken. Dit was mijn eerste ervaring waarbij we iets mochten doen. Daarom heb ik me voorgenomen om deuren open te zetten voor cultuureducatie. Cultuur is niet alleen het kijken naar vitrines. Cultuur en erfgoed moet je beleven.
Op welke manier heb jij te maken met Pit Cultuurwijzer?
Als beleidsmedewerker bij de gemeente is Pit Cultuurwijzer een heel belangrijke factor voor ons. Pit maakt veel mogelijk richting het onderwijs en brengt het cultuurbeleid van de gemeente in de praktijk. We hebben daarom ook regelmatig contact met de intermediairs. Het is heel leerzaam om naar de inspiratiesessies te gaan en daar docenten te ontmoeten. Zij staan midden in de klas en zo kan ik horen hoe zij cultuur bij de kinderen brengen en hoe wij daarin iets kunnen betekenen.
Welke boodschap wil jij aan kinderen meegeven op het gebied van cultuureducatie?
Ga op zoek naar je eigen passie. Dat is de mooiste ontdekking die iemand in zijn eigen ontwikkeling kan doen. Ervaren waar je passie zit is iets dat ik iedereen gun.
Wat is jouw talent?
Mijn talent is mijn brede interesse. Ik vind alles leuk en interessant. Ik kan overal van genieten, zoals het werken in de tuin, spelen met de kinderen of naar een culturele activiteit gaan. Daarnaast ben ik heel graag bezig met wijnbouw omdat ik wil leren om zelf wijn te verbouwen. In mijn job zit ik daarom heel erg op mijn plek omdat ik daarin ook zo breed georiënteerd moet zijn. Het is een kenmerk van wat ik doe. Ik ben niet iemand die kiest voor een hokje maar wil overal van proeven.